Felfedezésre váró borászatok

A borászatot Sass Károly alapította. Bár nagyon régi borászati hagyományokkal rendelkezik a Sass család, mégis csak a 2000-es évek elején kezdtünk el borkóstoltatással, vendégek fogadásával foglalkozni.

Ez annak is köszönhető, hogy a szőlőterületeket a Szovjetunióban államosították, és a rendszerváltás után is nehéz a kistermelőknek a területszerzés.

A szőlőtermesztés és borkészítés már nagyapáink idejében is jellemző volt ezen a tájékon, viszont ezelőtt főleg az Izabella szőlő volt a honos faj.

2011-2013 között történt az új nemes szőlőfajták telepítése mintegy 2,5 hektár területen. Borszőlő és csemegeszőlő egyaránt megtalálható a helyen, körülbelül fele-fele arányban. 4 féle száraz vörös és 4 féle száraz fehér bor készül ezekből a fajtákból.

A Varga családi szőlészet és borászat megálmodója Varga András, aki a szőlő iránti szeretetét és minden tudását vincellér nagyszüleitől tanulta. Fia, Varga István már beleszületett ebbe a gazdaságba. Ő a családi tapasztalaton és a fiatal korban megszerzett gyakorlati tudáson túlmenően megszerezte a Budapesti Corvinus Egyetem Kertészmérnöki szakának diplomáját, melyet 2010-ben sikeresen fejezett be szőlész-borászképesítéssel.

Borászatunk évtizedes hagyományokra alapozva 2016-ban alakult meg Felvidéken, a Dél-Szlovákiai Borvidék egyik zászlós hajójának számító Muzslán.

Elhivatottak vagyunk az iránt, hogy olyan kézműves borokat készítsünk, amelyek egyedi, sajátos, jól fölismerhető stílusúak, melyekben a fajta, a terroir, de leginkább a borász egyénisége védjegyszerűen fellelhető.