BLOG

Kereken negyven éve rendezték meg a rendszerváltást megelőlegező monori találkozót, (lásd erről bővebben a vonatkozó wikipédia szócikket: https://hu.wikipedia.org/wiki/Monori_találkoz%C3%B39 ), ahol még nem vált szét a nemzeti és a kozmopolita, a későbbi MDF-es és SZDSZ-es értelmiségi szárny.


A borfogyasztás aggasztó mértékben csökken világszinten és sajnos ez nincs másként az öreg kontinensen és bizony szűkebb pártiánkban, a Kárpát medencében sem. A felnövekvő nemzedékek élettempója, TikTok-, Insta-, Facebook-, Netflix- és YouTube-befolyásoltsága nehezen összeegyeztethető a valódi borélvezet elmélyültségével.


A borfogyasztás csökken, a fiatalok egyre jelentősebb része utasít el mindenféle alkoholos italt, azoknak az érdeklődése, akik nyitottabbak ebben a tekintetben inkább a koktélok és a sörök felé fordul. A borok világában teret hódítanak a tömeggyártott egyentermékek.

Mi adhat mégis reményt?

A magyar borkészítés rendszerváltás utáni reneszánszának lendülete a kétezres évek első évtizedében még nem hagyott alább, sőt, ekkor indultak kiváló szakmai kezdeményezések, melyek egy része kitart valamilyen formában máig, mint az Etyeken és Kürtön megrendezett borfesztivál, mások, mint a Borbarát szerkesztősége által szervezett 7x7-es sétálókóstoló, vagy a Borfalu már nem működnek.