Varga Családi Szőlészet – Borászat – Bene

A Varga családi szőlészet és borászat megálmodója Varga András, aki a szőlő iránti szeretetét és minden tudását vincellér nagyszüleitől tanulta. Fia, Varga István már beleszületett ebbe a gazdaságba. Ő a családi tapasztalaton és a fiatal korban megszerzett gyakorlati tudáson túlmenően megszerezte a Budapesti Corvinus Egyetem Kertészmérnöki szakának diplomáját, melyet 2010-ben sikeresen fejezett be szőlész-borászképesítéssel.

Fiatal kora ellenére 2011-ben a beregszászi Szent Vencel Borrend tagjai közzé választotta elismerve ezzel hozzáértését és tudását. Ők ketten apa és fia, ennek a gazdaságnak a lelke.

Borszőlőjük jelentés részét a Királyleányka, az Ottonel muskotály, Sárga muskotály és a Tramini teszik ki, de kisebb tőkeszámban megtalálhatók náluk a Néró, a Pölöskei muskotály, Cserszegi fűszeres, a Chasselas, a Medina és a Golubok is.

Boraik az Ungvári, a Munkácsi és a Beregszászi borfesztiválon sikeresen szerepeltek, melyet oklevelek és érmek és tanúsítanak. Boraik tisztaságát és minőségét garantálja az a tény, hogy megfelelnek a katolikus egyház szigorú előírásainak, ezért liturgikus célokra is használják a szentmisék bemutatásához.

2011-ben kialakítottak egy kóstoló termet, ahol megfelelő körülmények között tudják fogadni előzetes bejelentkezés esetén a borkedvelő vendégeket.

Gazdaságunk második profilja a csemegeszőlő termesztés. Megtalálhatók itt a legkiválóbb magyar és ukrán fajták. Nagy hozzáértéssel gondozzák, odafigyeléssel permetezik, hogy ízében, zamatában megelőzzék a külföldről behozott fajtákat és tetszetős árú kerüljön a kedves vásárló hasába.

A Varga családi gazdaság harmadik ága a szőlő szaporító anyagának előállítása. Széles fajtaválasztékban és kiváló minőségben kaphatók itt a legkülönbözőbb csemege és bor szőlő fajták szaporítóanyagai.