Sass Pincészet – Kígyós

A borászatot Sass Károly alapította. Bár nagyon régi borászati hagyományokkal rendelkezik a Sass család, mégis csak a 2000-es évek elején kezdtünk el borkóstoltatással, vendégek fogadásával foglalkozni.

Ez annak is köszönhető, hogy a szőlőterületeket a Szovjetunióban államosították, és a rendszerváltás után is nehéz a kistermelőknek a területszerzés.

Károly fia, Zsolt is borász, illetve unokája, Krisztián szőlész-borász mérnök. Ők hárman, illetve Zsolt felesége, Éva is tagja a Beregszászi Szent Vencel borlovagrendnek. A vendégeket Károly, és felesége Zsuzsanna fogadja hagyományos, kígyósi pincészetükben. 

A borászatnál egyaránt készítünk tartályos és fahordós tételeket. A fehér szőlőfajtákat gyorsan és kíméletesen dolgozzuk fel, gyakran egészfürtös préselést alkalmazunk. A vörös cefrét kádakban erjesztjük, naponta egyszer végzünk kíméletes, kézi csömöszölést. Fahordóink helyi tölgyből, salánki kádárok által készülnek.

Többségében 220 literes Szerednyei hordókat használunk. A feldolgozótól néhány száz méterre található egy kispince, ahol szintén történik fahordós érlelés, illetve itt fogadjuk vendégeinket.

Kóstolótermünk 50 fő fogadására alkalmas. A borkóstolás vezetése magyar nyelven történik, és 8-12 tételt foglal magába igénytől függően, plusz egy bor-, vagy gyümölcspárlat kóstolását, illetve öt különböző borkorcsolyát tartalmaz.

A vendégek betekintést nyerhetnek a kárpátaljai borvilág történelmi és aktuális életébe, megismerkedhetnek a tradicionális szőlőfajtákból készült borokkal. Bemutatjuk a borkészítési technológiánkat, illetve a Sass család borászati hagyományait.