Felfedezésre váró borászatok

Pincészetünk régi vágya, hogy visszaszerezze a Garam-menti falvak egykori fényét, hogy adottságaihoz méltán  működő borvidék, illetve ami ennél is több: turisztikai kistérség legyen a három folyó, a Garam, a Duna és az Ipoly találkozása.

Ehhez elengedhetetlen, hogy a borok mellett felépüljön a helyi alapanyagokra, helyi munkaerőre és helyi hagyományokra épülő gasztrokultúra és turizmus.

Apai nagyszüleim 1910 környékén érkeztek erre a területre, elkezdtek gazdálkodni, és a 40-es években már 5 hektáron 22600 tő gyalogszőlőt műveltek. Akkortájt 3 fajta szőlőt termesztettek egyenlő arányban.

Az államosítás után a család használatában a terület egy töredéke maradt csak, majd a restitúció után  családunk visszakapta az eredeti terület nagy részét. A művelési mód azonban megváltozott, mivel a helyi szövetkezet megszüntette a gyalogszőlőt, és helyébe kordonos szőlőt ültetett.

A Kasnyik Családi Pince (Rodinné vinárstvo Kasnyik) 2004-ben kezdte tevékenységét, 2006 óta palackoznak is. Két évvel később fordultak rá a természetes stílusra, 2014 óta pedig minden területet bioművelés alá vontak, sikeresen.

A jelenlegi hat hektárból három szülőktől örökölt saját, hármat pedig bérelnek. A borok természetesen-spontán erjednek, az illatos fajták kivételével hordóban, amelyek franciák, magyarok és szlovákok is.

Ahogy Kisújfalun minden családnak, kezdetben nekünk is csak egy kis ültetvényünk volt, melyről évről évre saját szükségleteinket kielégítő mennyiségű bort készítettünk. Ez az ültetvény, ahogy a hozzá tartozó kis pince is, családi örökség volt, szintúgy a bor szeretete is.