DiBonis Pincészet – Szabadka

A Szabadkai-Horgosi borvidék (valaha a Csongrádi borvidék déli része) kiváló körülményeket teremt ahhoz az ott fekvő borászatok számára, hogy kellően testes, mediterrán jellegű borokat készítsen. A talaj erőteljesen vegyes, hiszen homokból, fekete földből és löszből rétegződik, a napsütötte órák száma meghaladja a magyarországi vidékekét, ennek köszönhetően éjszaka extra hőt ad le a felső réteg, így teljesebb, gyorsabb érést biztosítva a szőlőnek.

A borászat jelenlegi körvonalait 2008-ban nyerte el, amikor már alkalmazta a legkorszerűbb borászati technológiát, amely túlnyomórészt Új-Zélandban, Ausztráliában, Dél-Afrikában, Chilében és Argentínában használnak, ami az “új borvilág-technológia” néven ismeretes. A DiBonis borászat esetében ez a technológia a vidék természetes adottságaihoz idomítva szavatolja boraink jellegzetes, sajátosságos íz anyagát és illatát. Természetesen a laboratóriumokban szakembereink korszerű gépek működtetésével ellenőrzik a termelés egész folyamatát és a bor érlelését. A borkészítés a pince teremben zajlik, amelyben rozsdamentes acélból készült hordóban reduktív bort termelnek és emellett a Bariqque-pincében amerikai és magyar tölgyből készült hordókban, a vörösbort 2 évig állni hagyják, majd palackozzák.

A DIBONIS nemcsak bortermeléssel foglalkozik, de borturizmussal is. Kínálatában szerepel a tanyák, az ültetvények megtekintése, a pincészettel és szeszfőzdékkel való ismerkedés, minek során pálinkákat, majd a kiváló ételek után borokat is kóstolhatnak az érdeklődők. A 8o személy befogadására alkalmas kóstolóteremben szemináriumok, szakelőadások, üzleti tárgyalások, de ünnepi összejövetelek megtartására is sor kerülhet. Továbbá a vendégek igényüknek megfelelően csónakázhatnak a Palicsi- tavon, természetesen pálinka és borkóstolás kíséretében, de részesei lehetnek halfőző versenyeknek vagy egyéb kívánalom szerinti ételkülönlegességek elkészítésének. Az idény beálltakor vendégeink számára szüretelést szervezünk, de tanúi  lehetnek a hagyományos borkészítésnek.