Heit Pince – Bihardiószeg

Bihardiószeg külső Magyarországon, pillanatnyi Románia területén található, Nagyváradtól északra 30 kilométer, Debrecentől keletre 40 kilométer távolságra.

Az egykor borház nélkül létező pincét 1981 augusztusában vásárolta meg a család, majd 1983-ban építtettük elé a présházból és tanyaszobából álló épületet, melyet 2016 őszén vendéglátásra is alkalmas borterasszá alakítottunk át.

A mintegy 25 méternyi, sárga agyagos löszbe fúrt pince nemes penésszel benőtt, nagyméretű téglákból “rozmaring ággal” boltívesen kialakított szentély, amely egyben a fahordókban érő boroknak is megfelelő hőmérsékletet és páratartalmat biztosít.

Családunk elsősorban a régi magyar szőlőfajták népszerűsítését tűzte zászlajára. A családi birtok három és fél hektárnyi terület. Szőlőinket kordonos és karós módszerrel műveljük, főként királyleánykát, ottonel muskotályt, zöld veltelinit, kadarkát és nem utolsó sorban bakatort, melyet 2013 májusában örökítettünk vissza érmelléki szülőföldjére. Autentikus boraink tölgyfahordós és tartályos érleléssel készülnek minden technológiai beavatkozás nélkül.