Kárásztelek Pezsgőpincészet – Kárásztelek

A Kárásztelek Pezsgőpincészet egy újraültetett történelem, évszázados bortermő terület visszahelyezése arra a domboldalra, ahol már az 1770-es jozefiniánus térkép készítői szőlőterületet rajzoltak. Itt készülnek pezsgőink és boraink és hisszük, hogy méltó hírvivői annak a sok százéves történetnek, ami mögötte áll.

Körös vidék Erdély egyik legrégebbi szőlőtermő vidéke. Az észak-erdélyi szigethegységben, a Szilágyi-medence – melynek közepében fekszik Kárásztelek – talajösszetételéről híres, melynek csillámpala és csillámkvarcit tartalma az itt születő borok eleganciáját, gyümölcsösségét, üdeségét garantálja. Ez a terroir tehát a minőségi borok előállításának elengedhetetlen feltétele, nem véletlenül vagyunk tehát a kárászteleki dombokon, küldetésünk ugyanis a kiváló minőségű pezsgők készítése, ami felülír minden más célt. Ennek biztosítéka, a terroir-on kívül az elkötelezettség, a hozzáértés és a törődés, amivel a mindennapi szőlőgondozási és borkészítési munkálatokat végezzük. A szőlőültetvény egy déli fekvésű domboldalon terül el, egy természetes amfiteátrumot alkotva, ami egy olyan különleges mikroklímát képez, ami az itt ültetett – főleg koránérő – szőlőfajtáknak kedvez. A szőlőfajták kiválasztásánál elsődleges szempont a jó pezsgő alapbor volt. Az észak-erdélyi hűvös klíma a fehér fajták és a korán érő kékszőlők otthona, amiből megfelelően magas savtartalmú borok születnek, melyek kiváló alapjai pezsgőknek, gyöngyöző- és csendes boroknak. A kékszőlők közül a Pinot Noir fajta ültetvényünk majdnem felét teszi ki, mely egy hűvösebb klímát kedvelő fajta és különösen gyümölcsös, elegáns borokat ad, valamint a legfontosabb a hagyományos pezsgőalapfajták közül, melynek mélységet, teltséget, komplexitást kölcsönöz. A fehér szőlők közül, az erdélyi gyökerekkel rendelkező Királyleánykára, és a szintén hűvösebb klímát kedvelő Rajnai Rizlingre esett a választás az ültetvény megtervezésekor. A teljes 22,4 hektár összefüggő szőlőterület 2011-ben lett telepítve. A 2013-ban átadott, 1600 m2 területű pinceépület európai színvonalú, ultramodern technológiával rendelkezik. A reduktív eljáráshoz használt 2300 hektoliteres erjesztő tartály kapacitásunk mellett, az oxidatív módszerrel készült boraink előállításához 225 és 500 literes magyar tölgyfahordókat használunk. A pezsgőgyártás minden mozzanata, az első és második erjesztéstől a degorzsáláson keresztül a palackozásig és címkézésig a saját pincénkben történik. A 2017 májusában megjelent tradicionális módszerrel – azaz kizárólag palackban érleléssel – készült pezsgőcsalád a CARASSIA nevet viseli és már az első évjárat nagy sikert aratott a hazai és a nemzetközi piacon, illetve nemzetközi versenyeken is.

A pezsgőkön kívül kínálatunkat két gyöngyöző bor (Friza, Friza Rosé), tölgyfa hordóban érlelt fehér (Vinca Sophia) és vörös bor (Vinca Benedict) és egy reduktív eljárással készült rajnai rizling (Vinca Theresia) képezik.